Јанковић и Вранеш о утицају вештачке интелигенције на равноправност

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић разговарала је са Сањом Вранеш, директорком Института „Михајло Пупин“, водећом научнистраживачком установом у области информационо-комуникационих технологија. Главна тема састанка била је утицај све распрострањеније употребе вештачке интелигенције на тржишту рада, пре свега на равноправност и једнак третман приликом запошљавања.

„Алгоритми у вештачкој интелигенцији су добри онолико колико су исправни подаци који су коришћени у њиховој изради, а исправно конципиран алгоритам за обраду апликација за посао, има потенцијал да елиминише дискриминацију у процесу запошљавања у потпуности“, истакла је повереница и подсетила да је једна од најважнијих препорука Савета Европе када је у питању коришћење вештачке интелигенције, управо процена утицаја на људска права, равноправност и недискриминацију.

Директорка Вранеш је нагласила да најпознатије светске ИТ компаније у којима се на конкурсе пријављује хиљаде апликаната, често прибегава вештачкој интелигенцији, најчешће машинском учењу базираном на дубоким неуралним мрежама. Примера ради, ако је у некој компанији запослено 90% мушких програмера, огромне су шансе да ће и софтвер девет пута чешће препоручити мушког кандидата. Наиме, неуралне мреже се обучавају на реалним подацима о запосленим који су већ примљени у те компаније, те ако је било дискриминације по било ком основу, то ће се кроз обуку неуралних мрежа директно рефлектовати и на препоруке о запошљавању које даје софтвер, објаснила је Вранеш.

Повереница и директорка Института Пупин разговарале су и о будућој сарадњи у области заштите људских права и савременим информационо – комуникационим технологијама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top