Стручни скуп за представнике медија о сузбијању дискриминације и говора мржње

Сведоци смо забрињавајуће ситуације у којој дневник увреда води ка говору мржње, било да је у питању комуникација у медијима или на друштвеним мрежама. Аргументована расправа или изношење ставова о различитим политичким или друштвеним питањима, готово су сасвим уступили место међусобним увредама, понижавајућим, вулгарним и агресивним изјавама, што прети да избрише границу између уобичајеног говора и говора мржње, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у завршној речи на крају стручног скупа за медије посвећеном сузбијању дискриминације и говору мржње у организацији Савета Европе, на коме су учествовали представници РЕМ-а, УНС-а и штампаних и електронских медија.

На мети су готово сви – од политичара и новинара, преко невладиних организација и јавних личности, до најистакнутијих спортиста. Међутим, медији и политичари који по природи ствари имају највећи утицај на јавно мњење, сада постају и мете али промотери увреда, дисквалификација па и говора мржње. Aтмосфера у јавном простору доприноси генерисању разних видова насиља, сви треба да имамо свест о томе колико је кратак пут од вербалних претњи и конфликата, преко говора мржње, до њихове ескалације у отворено физичко насиље.

Говор мржње и понижавајуће и увредљиво поступање забрањени су законом, али је потребно ефикасније сузбијати и спречавати овакве појаве које остављају дугорочне последице на цело друштво. Поштовање закона од стране свих друштвених актера, што подразумева и јединствену осуду сваког говора мржње, води ка неопходној промени друштвене парадигме и стварању окружења у коме се поштују различита мишљења и неистомишљеници, закључила је повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top