Састанак поверенице са амбасадором Словеније Дамјаном Бергантом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са амбасадором Републике Словеније Дамјаном Бергантом са којим је разговарала о унапређењу људских права и механизама заштите од дискриминације, али и о даљим евроинтеграцијама Србије, имајући у виду да је Словенија 1. јула преузела шестомесечно председавање Европском унијом.

Јанковић се са Бергантом сложила да је јако важно што Словенија у овом тренутку преузима председавање Европском унијом како би питање проширења и Западног Балкана вратили високо на агенду приоритета. Повереница је амбасадору представила најважније активности које институција предузима на пољу заштите и унапређења равноправности као темељној вредности сваког демократског друштва, као и изазовима са којима се суочавала током сузбијања пандемије. Такође, нагласила је важност веома успешне и континуране сарадње коју има са словеначким заступником принципа равноправности Михом Лобником и потврдила учешће на регионалној конференцији свих тела за заштиту равноправности која ће се одржати 20.октобра 2021. године у Љубљани. Конференција ће бити одржана у оквиру Ииницијативе за сарадњу тела за равноправност која је покренута још 2016. године у Београду.

Амбасадор је истакао да ће приоритети словеначког председавања бити јачање отпорности ЕУ у будућности, опоравак после пандемије, као и наставак процеса проширења ЕУ на земље Западног Балкана. У складу са тим, пружио је подршку повереници у напорима које улаже на унапређењу равноправности, владавини права и толеранцији које су важне за убрзавање процеса приступања Србије ЕУ.

Print Friendly, PDF & Email
back to top