САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЕЦЕ

Поводом обележавања 1. јуна, Међународног дана деце пoвeрeницa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти Брaнкицa Jaнкoвић, честитала је деци њихов дан и подсетила да они нису само украс, већ највећи потенцијал који једно друштво има. Односом према њима показујемо однос  према својој будућности.

Међутим, многи од њих суочавају се са сиромаштвом, различитим облицима насиља, као и дискриминацијом и искључивањем, што се пре свега односи на децу са инвалидитетом, децу слабијег имовног стања и децу миграната. У складу са тим, политике у области социјалне и породичноправне заштите, треба посебно да буду усмерене на смањивање сиромаштва, неопходну подршку и помоћ породици, са успостављањем и развијањем, постојећих сервиса подршке за децу и породицу.

„Свако дете има право да, без обзира на породичне, материјалне и друге прилике на које није могло да утиче, има једнаке шансе да покаже  шта зна и уме, мисли и осећа, чему тежи, шта га боли и како жели да промени свет. У наредном периоду, у фокусу Повереника за заштиту равноправности биће управо дискриминација деце на основу имовинског стања. До сада смо у неколико случајева реаговали када су деца доживљавала чак и насиље због свог сиромаштва. Нажалост, последњих дана и недеља сведоци смо и дешавања у којима су деца била жртвe и сведоци трауматичних збивања, због чега је неопходно да све институције у држави уложе додатни напор како би се најмлађима омогућило да одрастају у бољим условима у породици, локалној заједници и друштву“, навела је Бранкица Јанковић и апеловала на медије да сачувају достојанство и право на приватност детета приликом извештавања о злочинима над децом или пред њима.

Спречавање насиља над децом и дискриминације, обезбеђивање равноправних услова за живот, здравствену заштиту,  доступно квалитетно образовање, додатну подршку, игру и дружење, одговорност су друштва у целини, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top