САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Троструко убиство у Новом Саду, у којем је Мирјану Јанковић и њене родитеље убио супруг представља,нажалост више од још једног упозорења и изазива забринутост због које мора уследити хитна реакција свих надлежних органа и предузети све мере, саопштава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Нажалост, и овај случај стравичног убиства потврдио је да систем заштите од насиља над женама није довољно делотворан упркос свим мерама и активностима које су предузимане. У овом случају посебан проблем је то што је убијена жена пре само две недеље пријавила супруга због насиља у
породици али очигледно да је неко у ланцу одговорних заказао, нагласила је повереница Јанковић. Упркос донетом закону чињеница је да је потребна већа одговорност и свест а сви друштвени актери морају постати најзад свесни своје дужности у заштити безбедности и живота жена, жртава насиља.

Повереница истиче да смо свакодневно сведоци написа у медијима о насиљу које постаје све свирепије, у којима се наводе детаљи монструозних мучења жена. То није начин да се укаже на проблем породичног насиља. Годинама уназад наглашава се се на улогу и значај медија у сузбијању насиља над женама, упућивани су апели и молбе да се престане са сензационалистичким извештавањем. Међутим неки медији нажалост пружају простор насилницима да јавно злостављају и понижавају своје жртве чинећи тако општу штету.

Питање насиља у породици превазилази појединце, породицу, медије, службе, то је проблем целог друштва, истиче повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top