Повереница о укључивању родног аспекта у концепт безбедности

Питање рода и безбедности, односно свеобухватно укључивање жена, морају наћи високо место у будућем креирању политика, јер жене имају другачију перспективу у сагледавању различитих изазова, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Крагујевцу на евалуационом састанку фокус група на тему спровођења Резолуције 1325 „Жене, мир, безбедност“. Према њеним речима, ванредна ситуација у којој смо безмало годину и по дана, управо је то показала у пракси, с обзиром да су жене те које су биле прва линија одбране подневши додатни терет.

Јанковић је такође нагласила да институција Повереника препознаје значај примене концепта људске безбедности, и у оквиру тога родни аспект, јер је то, с једне стране, предуслов друштвеног развоја, а са друге, ефикасан начин управљања било којом кризом, попут пандемија, поплава, итд. Зато нова безбедносна парадигма коју је пре свега донела пандемија, мора да укључи родну перспективу, као и бројне друштвене актере на свим нивоима а посебно локалне заједнице, истакла је повереница.

На састанку у Крагујевцу, учествовао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, као и представници и представнице локалних механизама Ужица, Ваљева, Великог Градишта, Ниша, Крагујевца, Бора, Свилајнца, Бољевца, Новог Пазара, Сокобање, Краљева и Параћина.

Print Friendly, PDF & Email
back to top