Осуда дискриминаторног текста о старијима

Поводом више обраћања грађана и грађанки због текста “Кад стан има задах старости“ објављеном на порталу zena.blic.rs, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава да се овим текстом грубо омаловажавају старији и вређа њихово достојанство, и осуђује овакав дискриминаторни начин приказивања старијих.

На недопустив и крајње увредљив начин, проблематизују се хигијена, одевање, исхрана и стил живота старијих и исто тако дају препоруке како се решити „задаха старости“ у становима. Сви ови стереотипи не само да су дискриминаторни, већ додатно маргинализују, стигматизују и стварују нетрпељивост према старијим људима, навела је повереница.

Она је истакла да су медији дужни да извештавају одговорно и професионално, да морају поштовати новинарску етику и не смеју прелазити границе којима угрожавају људско достојанство и људска права.

Јанковић је подсетила да је управо због честе изложености старијих грађана и грађанки дискриминацији, Повереник за заштиту равноправности објавио Посебан извештај, у коме се указује на ове проблеме, али и на то да ми као друштво имамо предност и потенцијал, сходно нашем културном идентитету, да унапређујемо поштовање старијих, међугенерацијску солидарност и међусобно разумевање.

Print Friendly, PDF & Email
back to top