Од говора мржње до насиља пут све краћи

Говор мржње представља опасну друштвену појаву која, уколико се у корену не сасече, може до темеља уздрмати основне тековине демократског друштва, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на представљању Извештаја о употреби говора мржње у медијима у РС који је израђен у оквиру заједничког пројекта Европске Уније и Савета Европе „Промоција различитости и равноправности у Србији“.

Све присутнији говор мржње, увреде, понижавање, неразумевање, недостатак аргументоване расправе шаљу понижавајућу и погрешну слику о Србији а људи све чешће постају мете за напад, чему смо често сведоци. Пут од узнемиравајућег говора, преко говора мржње до физичког насиља све је краћи, наводи повереница Јанковић и додаје да се превише често говор мржње оправдава слободом изражавања, што никако не сме постати тренд. Она је упозорила да се до говора мржње долази и извлачењем изјава из контекста, које се као такве преносе у медијима и на друштвеним мрежама, на основу чега се формирају погрешни вредносни ставови. Повереница упозорава да језик који се користи у медијима обилује  дискриминаторним и сексистичким изјавама, уз коришћење речи са маргина језика које се брзо усвајају и прете да постану језичка матрица и прихватљив образац комуникације.

Повереник за заштиту равноправности од 2015.године издао је 29 препорука за спречавање говора мржње, поднето је 11 кривичних пријава, а вођене су и две стратешке парнице рекла је повереница Јанковић и навела да ми као друштво морамо  дати адекватан одговор, не смемо дозволити стварање атмосфере нелагоде, страха, инхибираности  било кога и да се правда мора спроводити неселективно. Говорећи о улози и важности медија,  повереница Јанковић је истакла да је медијска писменост  функционална писменост XXI века и у том смислу потребно је грађане едуковати. Морамо стварати једно другачије културно и комуникацијско окружење, подстицајно за децу и младе и стварање другачијег друштвеног миљеа у коме се различитости уважавају, а нетолеранција сузбија, што можемо постићи само јединственом осудом сваког говора мржње, закључила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top