Упoзoрeњe зa jaвнoст пoвoдoм нaсиљa нaд жeнaмa

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава јавност да се број жена које доживљавају насиље у породици и у партнерским односима и ове године, из дана у дан повећава, о чему сведочи и јучерашњи пример брутално убијене жене само зато што је разводом желела да окончана вишегодишње малтретирање, понижавање и насиље.

Повереница позива све надлежне органе да пруже ефикаснију заштиту женама које су доживеле родно засновано насиље у свим фазама поступка заштите. Иако нови Закон о спречавању насиља у породици још увек није у примени, и садашњи правни оквир пружа основ за правовремено поступање надлежих органа.

Забрињавајући број жртава родно заснованог насиља мора покренути сваког од нас појединачно да се свакодневно боримо против родних стереотипа који жену стављају у потчињен и неравноправан положај.

Такође, повереница још једном апелује на медије да о насиљу у породици и у партнерским односима извештавају професионално и у складу са етичким стандардима, поштујући Кодекс новинара Србије и уз свест о свом утицају али и одговорности, а то подразумева поштовање приватности и достојанства жртава, њихове деце и чланова породице и забрану сваке медијске злоупотребе злочина.

brankica j
Print Friendly, PDF & Email
back to top