САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Заштита особа са инвалидитетом један је од најбитнијих елемената развојне, економске и социјалне политике, а однос према угроженим групама одсликава достигнути ниво поштовања људских права и напретка самог друштва, истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Повереница указује да је однос према особама са инвалидитетом и даље пун предрасуда и неразумевања, што додатно отежава њихов социјални и економски положај, стављајући их на маргине друштва. Инвалидитет је годинама међу најчешћим основима дискриминације у притужбама које грађани подносе Поверенику и то у областима пружања услуга или коришћења јавних површина и рада и запошљавања. У нарочито неповољном положају налазе се деца и жене са инвалидитетом, који су неретко жртве вишеструке дискриминације, наводи Јанковић.

На седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Народне Скупштине Србије, која је одржана на иницијативу Повереника за заштиту равноправности поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, повереница Јанковић је указала да и даље постоји пракса потпуног лишавања пословне способности на основу медицинског приступа, чиме се особе са инвалидитетом остављају без могућности да одлучују о свом животу, што је у супротности са основним принципима равноправности и људских права и није у складу са Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом. Стога је неопходно изменити прописе који уређују питање лишавања пословне способности, као и стављања под старатељство у циљу омогућавања особама са инвалидитетом да одлучују о сопственом животу, закључила је Јанковић.

BJ 1
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/%D0%A1%D0%90%D0%9E%D0%9F%D0%A8%D0%A2%D0%95%D0%8A%D0%95-%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%9E%D0%9C-%D0%9C%D0%95%D0%82%D0%A3%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%9E%D0%93-%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%90">
back to top