„Равноправно до циља“ по седми пут на Београдском маратону

Акцијом „Равноправно до циља“ одржаном у оквиру 31. Београдског маратона, Повереник за заштиту равноправности је по седми пут пружио подршку особама са инвалидитетом у учешћу на овој спортској манифестацији. Више стотина грађана и грађанки који су посетили штанд повереника имали су јединствену прилику да се кроз дружење са спортистима са инвалидитетом упознају са конкретним препрекама на које они наилазе, а кроз разговор са повереницом за заштиту равноправности и запосленима, да сазнају више о штетности дискриминације и како се против ње борити.

Повереница Бранкица Јанковић је истакла да је акција „Равноправно до циља“, коју Повереник традиционално организује са Спортским Савезом особа са инвалидитетом Београда, окупила рекордан број од 250 спортиста и спортисткиња са ивалидитетом од којих 85 учествује у полумаратону. Она је нагласила да су ове године, захваљујући донацији, по први пут обезбеђена специјална колица за маратон која вози Жељко Ликић из ССОИБ и да је набавка специјалне опреме једна од могућности за помоћ спортистима са инвалидитетом. То је веома значајно зато што наши подаци показују да се особе са инвалидитетом највише сусрећу с препрекама за равноправно учешће у друштвеном животу, нарочито због неприступачности јавних објеката и површина, навела је повереница и истакла да је ова акција један од начина да се укаже на то да ове особе могу да буду потпуно равноправне у свим областима живота, као и да Београд и Србија могу да створе услове за то.

Специјални гост манифестације био је Андреа Орицио, шеф мисије ОЕБС-а у Србији, који је поздравио све активности Повереника за заштиту равноправности, као и велики одзив на акцију „Равноправно до циља“, нагласивши важност инклузије свих грађана и грађанки Србије у друшво. Међу бројним учесницима ове акције били су и представници амбасада и организација цивилног друштва.

Догађај је завршен када је почела Трка задовољства у којој су учествовали спортисти и спортисткиње са инвалидитетом, наши гости, запослени у институцији повереника и многи други грађани који су им пружили подршку.

Print Friendly, PDF & Email
back to top