Проглашени победници и победнице Петог националног такмичења у симулацији суђења из области дискриминације

Тим студената и студенткиња „Жад“ са Правног факултета у Нишу, који чине Миљана Стратијев, Александра Стошић и Иван Митић, победио је на усменом делу овогодишњег Националног такмичења у симулацији суђења из области дискриминације „Осуди дискриминацију“ које Повереник за заштиту равноправности организује по пети пут.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је честитала победницима и победницама, нагласивши да је поносна што Србија има младе правнике и правнице који су спремни да се активно баве заштитом равноправности и сузбијањем дискриминације и на тај начин дају допринос остваривању људских права свих наших грађана и грађанки. Она је истакла да је инвалидитет као основ дискриминације већ годинама у самом врху пo брojу пoднeтих притужби нaшoj институциjи, као и да је током 2017. Пoвeрeник зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти примиo пoвeћaн брoj притужби у oблaсти пружaњa jaвних услугa или при кoришћeњу oбjeкaтa и пoвршинa.

Награду је освојио и тим „Ћилибар“ са Правног факултета у Београду за најбољи писани поднесак, а за најбољег говорника изабран је Иван Митић , студент Правног факултета у Нишу. Ове године, такмичари су имали задатак да пред судом докажу односно оспоре случај дискриминације на основу инвалидитета. Такмичење је трајало два дана, а судије су били Боса Ненадић, Небојша Ђуричић, Вида Петровић Шкеро, Небојша Лазаревић и Снежана Марковић.

Циљ овог такмичења, на коме  учествују студенткиње и студенти права са акредитованих факултета у Србији, је да подстакне будуће правнике и правнице да унапређују своја знања у области људских права и у будућој каријери наставе да се баве заштитом од дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%9F%D0%B5%D1%82">
back to top