Посета Европске комисије институцији Повереника за заштиту равноправности

Представнице Повереника за заштиту равноправности разговарале су са члановима експертске мисије Европске комисије, Јаном Балазом и Константиносом Ниафасом, о активностима институције на заштити од дискриминације и унапређењу равноправности Рома и Ромкиња у Републици Србији.

В.д. помоћнице поверенице Татјана Јокановић навела је да је свака десета притужба у прошлој години као основ имала националну припадност, од чега се скоро 40 процената односило на ромску популацију. Она је такође указала на податке из истраживања о односу грађана и грађанки Србије према дискриминацији, према којима су Роми једна од најугроженијих друштвених група.

Јокановић је представила и неке од активности институције Повереника у циљу спречавања и смањења дискриминације припадника ромске популације у Србији, међу којима су приручник о превенцији сегрегације у школама, активности поверенице Јанковић и министра просвете на унапређењу афирмативних мера за упис ромских студената и студенткиња на факултете, као и обуке запослених у МУП-у и локалним самоуправама за препознавање и спречавање дискриминације.

У разговорима су учествовале и виша саветница Тијана Милошевић и представница Делегације ЕУ у Србији Мирјана Максимовић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top