Повереница упутила препоруку КЦ Војводине да обезбеди једнак третман пацијената са ХИВ-ом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осуђује означавање ХИВ статуса противно прописима, црвеним фломастером и великим словима, на листи која стоји на табли кревета пацијента на одељењима ендокринологоије и гастроентерологије Клиничко-болничког центра Војводине. Тим поводом, повереница је упутила препоруку КБЦ Војводина да предузме мере како би се обезбедио једнак третман пацијената, гарантован Уставом и законима.

У препоруци мера за остваривање равноправности која је упућена КБЦ Војводина, поред осталог се истиче да је у Стратегији за превенцију и контролу ХИВ инфекције и АИДС-а у Републици Србији која је донета прошле године, наведено да је од изузетног значаја поштовање и промоција људских права особа које живе са ХИВ-ом, кључних популација у ризику од ХИВ-а, као и других осетљивих друштвених група.

Поверенику за заштиту равноправности обратила се Унија организација Србије која се бави заштитом особа које живе са ХИВ/АИДС-ом, указујући на овај случај.

Повереница истиче да особе које живе са ХИВ/АИДС-ом имају право на  здравствену заштиту као и други грађани и грађанке, као и недискриминишући однос у било којој области живота, а да здравствени радници имају посебну одговорност у уклањању предрасуда и сузбијању страха према особама које живе са ХИВ-ом.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%83-%D0%9A%D0%A6-%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2">
back to top