Повереница о положају жена у мултинационалним компанијама

Положај жена у великим компанијама се побољшава, судећи према истраживањима и броју притужби, и ређе се крши право на равноправност, што не значи да је увек тако, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на трибини о положају жена у мултинационалним компанијама коју је у компанији „Филип Морис“ организовала Асоцијација слободних и независних синдиката.

Повереница је рекла да су чешћи случајеви дискриминације у малим предузећима, где постоји неадекватан однос због неразумевања послодавца шта је посао радника.

Она је рекла да у мултинационалним компанијама лежи моћ да се убрзају промене, да могу бити креатори јавних политика као и да на глобалном нивоу могу унапређивати равноправност, те у том смислу мултинационалне компаније могу искористити предност глобализације.

Говорећи о равноправности, повереница је нагласила да то није, нити треба да буде женско питање иако су жене чешће изложене дискриминаторним и сексистичким изјавама. Једнака права за жене не значи мање права за мушкарце, рекла је Јанковић.

На трибини су учествовале и представница АСНС Ранка Савић и једна од директорки Филип Мориса Татјана Јовановић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top