Повереница на скупу о старијим особама и волонтеризму

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на панелу “Шампиони људских права: старије особе и волонтеризам” одржаном поводом Међународног дана волонтера, где је честитајући волонтерима њихов дан говорила о могућим начинима за смањење дискриминације кроз рад волонтера и представника организација за заштиту права старијих.

У нашем друштву традиционално има солидарности која је суштина сваког волонтерског рада, бољег повезивања генерација и међусобног разумевања рекла је повереница на скупу. Реагујући на проблеме који се у пракси јављају због постојећих прописа о волонтирању, а који су изнети у дискусији, повереница је позвала представнике организација које помажу већој укључености старијих путем волонтерског рада, да се притужбама обрате институцији Повереника, како би се урадила анализа ових прописа и предложиле измене којима би се олакшао њихов рад, јер се неукључивањем старијих особа у волонтирање друштво лишава значајних ресурса. Волонтери су указали и на случајеве дискриминаторног поступања хитних медицинских служби према старијим пацијентима, због чега је повереница Јанковић најавила анализу прописа ради давања опште препоруке мера за остваривање равноправности која би била упућена свим здравственим установама.

Међу учесницима скупа били су и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Надежда Сатарић из удружења Амити, проф. др Миле Милосављевић и проф. др Дејан Сумрак, волонтери, као и други представници организација које се баве социјалном, здравственом и правном заштитом старијих особа. Догађај су, у оквиру обележавања Недеље људских права, заједнички организовали Тим за људска права УН у Србији, Делегација ЕУ у Србији, Мисија ОЕБС у Србији, Канцеларија Савета Европе у Србији и Црвени Крст Србије у просторијама ЕУ инфо центра.

Print Friendly, PDF & Email
back to top