Повереница на седници Одбора за људска и мањинска права

Поводом обележавања Међународног дана Рома, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Републике Србије под називом „Право на избор партнера и скретање пажње на дечије бракове у ромској популацији“. Седницу је отворио председник Одбора Мехо Омеровић који је нагласио да ступање деце у ране бракове представља кршење основних људских права на избор партнера, здравље, образовање али и на детињство и додао да та деца често могу бити жртве трговине људима и дечјег просјачења.

Повереница Бранкица Јанковић је оценила да је последњих година видљив напредак у сагледавању проблема ромске популације, кроз поступање државних органа, центара за социјални рад и веће укључивање академске заједнице. Она је нагласила значај стратешких парница због дискриминације које је институција Повереника за заштиту равноправности покренула пред судовима широм Србије, од којих се половина односи на заштиту права Рома и Ромкиња. Морамо обезбедити да ромска деца имају детињство, истакла је повереница и навела да je за излазак из зачараног круга сиромаштва и искључености кључно решити проблем образовања и спречити да ромска деца напуштају основне школе. Она је навела да је превазилажење предрасуда тежак и дуготрајан процес и да је за то потребно да живимо заједно, а не једни поред других.

Седници су присуствовали представници и представнице Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, Савета Европе, УНИЦЕФ-а, ЦАРЕ Интернатионал Сарајево, Националног савета ромске националне мањине, Ромског женског центра Бибија и Етнографског института САНУ.

Print Friendly, PDF & Email
back to top