Повереница на међународном скупу о правима старијих у Бечу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествује на међународној експертској конференцији о људским правима старијих, посвећеној новим изазовима и могућностима које доноси технолошки развој, која се одржава у Бечу 12. и 13. новембра.

Главне теме конференције су сагледавање утицаја роботике и аутоматизације на људска права старијих, као и могућности за унапређење положаја старијих особа уз дигитализацију, првенствено кроз веће социјално и економско укључивање у заједницу и целоживотно образовање. Конференцију је отворила министарка за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Аустрије Беате Хартингер-Клеин.

Учествујући на панелу о правном оквиру, повереница је нагласила да се у јавном дискурсу мора променити доминанти приступ о старењу као проблему а не као највећем цивилизацијском достигнућу и навела да се у Републици Србији посебно ради на промоцији људских права старијих, заједно са организацијама цивилног друштва. Треба користити предности савремених канала комуникације за промовисање и разумевање права старијих на достојанствен живот и пуну равноправност, посебно када се ради о младим људима које треба више укључити у ову тему, истакла је Јанковић. Повереник за заштиту равноправности је томе посебно посвећен и последње три године организује велики број активности за промовисање међугенерацијске солидарности, заједно са нашим Панелом младих – истеривачима дискриминације.

Јанковић је додала да савремена технологија може знатно поправити квалитет живота старијих особа и да је зато неопходно креирати обуке за коришћење рачунара и мобилних уређаја, уз истовремено развијање онлајн услуга и апликација прилагођених старијима и њиховим потребама.

Конференцији, коју је организовало Савезно  министарство за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Аустрије, присуствује је око сто учесника из целог света, међу којима су и Роза Корнфелд Мат, независна експерткиња УН за људска права старијих и Марија Луз Мелон из Аргентине, представници међународних и националних организација, политике, јавне управе, цивилног сектора и науке. Поред поверенице Јанковић, конференцији су присуствовали и представници Црвеног Крста Србије Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top