Односи Срба И Албанаца из угла равноправности

Повереница за саштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конференцији „Срби и Албанци- Kојим путем даље“, у организацији агенције Танјуг и а албанске новинске агенције АТА.

Повереница Јанковић је о српско-албанским односима  говорила из угла равноправности и заштите основних људских права. Она је рекла да су ти односи оптерећени највећим непријатељима равноправности, предрасудама и стереотипима, јер смо често закопани у рововима прошлости, заслепљени циклусима реваншизма и подељени око неких питања. Много смо зла нанели једни другима али су наше заједнице мниго векова проживеле под истим небом, често обе на мети истих противника а најчешће су они своје битке водили и добијали свађајући нас. Повереница је оценила да се не познајемо довољно, страхујемо једни од других, гушимо се тражечћи разлике, а не сличности. Не треба да гледамо у прошлост и окрећемо леђа будућности. Бојимо се да подржимо људе који хоће решење, а имамо данас оне који га траже и труде се да дође до трајног решења. Бојимо се да помогнемо да до решења дође. Такође, страхујемо да признамо да један од великих проблема на Kосову и Метохији, где заједно живе Срби и Албанц, проблем слободе кретања. Требало би да се јавно заложимо да сви оставре ово своје право без разлике, да буду равноправни народи са осталима у Европи. Важно је да једни пред друге не стављамо препреке кад већ ЕУ пред нас ставља довољно баријера, нагласила је повереница Јанковић

Она је истакла да је охрабрујуће за све остале друштвене актере што две централне државне институције за унапређење равноправности у Срби и Албанији – Повереник за заштиту равноправност Србије и Повереник за заштиту равноправности Албаније и изузетно добро сарађују и да ће поред редовних годишњих сусрета ове године имати и размену запослених у трајању од три недеље.

Print Friendly, PDF & Email
back to top