Обавештење за јавност – “Градска чистоћа” Нови Пазар дискриминисала члана породице Нелице Грујић

У поступку који је спроведен по притужби Нелице Грујић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић дала је мишљење да је Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа“ Нови Пазар извршило акт дискриминације на основу личног својства члана породице Нелице Грујић – верског убеђења. Наиме, ово предузеће из Новог Пазара није дозволило подноситељки притужбе да постави надгробни споменик за покојног оца у облику пирамиде на гробљу код Петрове цркве у Новом Пазару, већ ју је условило да изабере један од пет типова надгробних споменика у облику крста.

Повереница је уз мишљење дала препоруку да „Градска чистоћа“ из Новог Пазара упути писано извињење и омогући Нелици Грујић да постави надгробни споменик у складу са верским убеђењима свог покојног оца, као и да убудуће води рачуна да у оквиру својих редовних послова и активности не крши прописе о забрани дискриминације.

С обзиром да ни после опомене Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа“ Нови Пазар није поступило по препоруци, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top