Заједнички рад на унапређењу женског предузетништва

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и Удружење пословних жена организовали су радни састанак са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић посвећен развоју женског предузетништва у Србији, коме је присуствовало више од 40 предузетница, чланица Удружења пословних жена.

Циљ састанка је био да се кроз размену искустава промовишу најбоље праксе у достигнућима успешних жена предузетница, али и да се пронађе решење за ефикасније моделе подршке на националном и локалном нивоу.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је поздравила иницијативу да се организује овакав скуп и навела да то представља прави пример сарадње између Владе и независних институција, који показује како Влада Републике Србије може да помогне предузетништву, посебно женском, зато што оно и даље са собом носи доста веће изазове него што је то случај са мушким предузетништвом. Она је оценила да је ово прави начин да се заједно ради на томе да се пошаље слика успешних, храбрих жена предузетница и жена које не одустају од идеја које имају. Премијерка је такође навела да су за оснаживање жена најважније две ствари које су у врху приоритета Владе Републике Србије – образовање и економска независност.

Повереница Јанковић је истакла да женско предузетништво треба да буде препознато као важан фактор развоја српске економије и привреде и навела податак да жене чине 34 одсто од укупног броја предузетника, али и да је данас 10 одсто више жена које се одлуче да напусте бизнис, да затворе своје радње и предузећа. Она је нагласила да овај састанак шаље значајну поруку свим младим женама које још нису одлучиле чиме ће се бавити у животу, као и да овакви радни састанци треба да постану редовна пракса.  Повереница је истакла да још увек постоје велики економски изазови за жене и да у локалним самоуправама постоји највећи простор за унапређење положаја жена на извршним позицијама.

Председница Удружења пословних жена које окупља око 900 жена из Србије, Сања Поповић Пантић, истакла је да ово Удружење поклања велику пажњу девојчицама и ради на томе да се оне подстакну да уђу у предузетништво, због чега ће ове године бити огранизовано такмичење за девојчице основних школа под називом „Ухвати идеју“ на коме ће се промовисати бављење информационим технологијама на креативан и забаван начин.

У непосредном разговору са премијерком и повереницом, чланице Удружења, предузетнице и власнице неких од најуспешнијих компанија у својим областима, изнеле су своје сугестије за побољшање услова пословања и унапређење женског предузетништва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top