Додељене награде за општину / град једнаких могућности

Само у спорту сви имају једнаке стартне позиције и управо та област треба да буде најбољи пример да наставимо да градимо друштво једнаких могућности и толеранције, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на додели новоустановљене награде Повереника за заштиту равноправности  „Општина/град једнаких могућности“ , у циљу прoмoвисaњa и jaчaњa рaвнoпрaвнoсти у локалним самоуправама у Србији.

Прво место припало је општини Гаџин Хан, док се Нови Сад пласирао на друго, а општина Сврљиг на треће место. Награђене општине и град бићe прoмoвисaни кao пример нajбoљe прaксe у нашој држави, али и Европи, кроз европску Мрежу тела за равноправност – ЕКВИНЕТ. Представницима Гаџиног Хана, Новог Сада и Сврљига уручен је и специјално креиран Лого равноправности који ће моћи да користе годину дана, дo избoрa слeдeћeг пoбeдникa.

Јанковић је истакла да је Повереник уставновио ову награду како би наставио да промовише и мотивише све чиниоце друштвеног живота да негују и унапређују принцип равноправности, као и да су међу битним критеријумима овог конкурса били  учешће осетљивих група у свим друштвеним активностима и однос и подршка коју им и кроз пројекте локална заједница пружа.

У избору су учествовале 74 општине из целе Србије, а победнике, који су у оквиру својих надлежности на најбољи начин спровели конкретне активности које су утицале на сузбијање дискриминације у својој средини, прогласио је жири у саставу Соња Лихт, Иван Миливојевић, доц. др Вук  Цуцић, проф. др Мирослав Бркић и проф. др Танасије Маринковић.

Награде је са повереницом свечано уручио и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад, која је покровитељ пројекта  „Јачање локалних антидискриминационих капацитета и институционалних капацитета Повереника за заштиту равноправности“, у склопу кога је награда и установљена.

На свечаности је присуствовао и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/%D0%94%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD">
back to top