Годишња конференција Повереника за заштиту равноправности

Поводом 16. новембра Међународног дана толеранције Повереник за заштиту равноправности организовао је годишњу конференцију „Србија без дискриминације“ у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Фoндoм зa дoбру упрaву Влaдe Вeликe Бритaниje.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је на отварању конференције да је равноправност вредност коју делимо са сваким нашим грађанином и грађанком, али и основ правне државе и праведног друштва. Она је навела да је приоритет институције Повереника за заштиту равноправности да буде доступна свим нашим грађанима и препозната као институција којој се обраћају да би добили потребну заштиту,  која ствара друштво у коме влада право, јаке институције и у коме млади људи желе да живе.  У овој, изузетно важној мисији не можемо успети сами и зато настојимо да имамо добру сарадњу са судовима, партнерство са цивилним сектором и подршку од медија. Убеђена сам да је ипак више нас који су спремни да граде друштво у коме не страхује обичан човек, већ сви они који крше законе и људска права, истакла је Јанковић.

На отварању конференције говорили су и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио и амбасадор Велике Британије Денис Киф који су истакли важност равноправности и забране дискриминације за развој Србије и унапређење положаја свих њених грађана и изразили пуну подршку раду Повереника за заштиту равноправности.

И ове године, сада већ традиционално, уручене су “ Годишње новинарске награде за толеранцију”, коју заједнички додељују Повереник за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС-а у Србији. Награде су уручене ауторима и ауторкама најбољих медијских текстова и прилога на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције. Награде се додељују у три категорије: за радијски/ТВ прилог, за штампу/онлајн ,текст на интернету, као и за радио/ТВ репортажу у трајању до 30 минута. Награђени су : Сузана Дука        (РТС), Миодраг Совиљ (Н1),  Вишња Вишњић (РТС), за радијски/ТВ прилог, Радмила Релић (РТВ Маг, Обреновац), Горица Николин (Радио 021), Марија Марић (Радио РТВ), за радио/ТВ репортажу и  Владимира Дорчова Валтнерова (Storyteller), Маријана Чанак (Портал о инвалидности) и  Славица Томчић (Курир) за категорију штампа/онлајн.

Нa кoнфeрeнциjи су представљени и рeзултaти пројекта „Подршка спровођењу законодавства за заштиту људских права“ који је подржао Фонд за добру управу Владе Уједињеног Краљевства (Good Governance FundGGF). Имајући у виду важност медија у борби против дискриминације део пројекта био је посвећен истраживању „Однос медија у Србији према дискриминацији“ у коме је учествовало 164 представника штампаних и електронских медија из целе Србије, чије резултате је представио социолог Градимир Зајић, након чега је одржан панел” Улога и значај медија у сузбијању стереотипа и предрасуда у коме су учествовали директор агенције Бета Драган Јањић и генерални директор Колор Прес Групе Роберт Чобан.

Други део пројекта био је посвећен стратешким парницама које заступају не само личне интересе појединца већ остварују и шири друштвени циљ  као важан механизм у спречавању дискриминације.  На панелу “Улога и значај стратешких парница у судској пракси Србије” представљене  су Смернице за стратешко парничење  као и резултати  радионице са домаћим и међународним експертима. На овом панелу су учествовале и судија Врховног касационог суда Лидија Ђукић и правобранитељка за равноправност полова Хрватске Вишња Љубичић.

Конференцији је присуствовало око 200 учесника, међу којима су били и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат, амбасадорка Канаде Кети Чаба, као и бројни представници других држава, међународних организација, медија, судства и цивилног друштва.

Такође, на иницијативу Повереника за заштиту равноправности, данас су први часови у свим школама у Србији били посвећени теми међусобног поштовања, разумевања и прихватања.

Print Friendly, PDF & Email
back to top